Cirkeln

Hej!

När jag var liten fick jag lära mig vikten av en cirkel. Inte av matematikläraren, utan utav av en annan vuxen. Den här livsfilosofin har sedan dess följt mig och hjälpt mig genom livet.

Tänk dig att cirkeln hålls ihop av flera olika fästen. Om ett fäste lossnar så kollapsar hela cirkeln. Trots att nio av tio fästen fäster riktigt hårt och stabilt mot varandra kollapsar cirkeln, just därför att varje litet fäste är med och håller ihop cirkeln. Varje litet fäste är högst betydelsefullt och går inte att bortse ifrån.

Om vi då tänker oss att denna cirkel i själva verket är livet och fästena livets olika delar så kan vi också lättare förstå varför vi påverkas så oerhört mycket av att en av delarna svajar. Instabiliteten smittar av sig på övriga fästen och i förlängningen kommer tillslut hela cirkeln falla sönder. Livet i sin helhet kommer påverkas negativt av att en eller fler delar svajar.

Vi tar som exempel din hälsa. Låt säga att allt annat går bra. Du har ett trivsamt jobb, en lön som du kan klara dig på och ett hem du trivs i. Du har också vänner och familj.
Du börjar dock känna att du blir tröttare och tröttare, tyngre och tyngre och få svårt att orka med förut så enkla saker som att leka med barnen, hänga tvätten eller åka och handla. Du börjar få värk i kroppen och känna att du orkar mindre och mindre. Du försöker pigga upp dig med snabba kolhydrater som choklad och snacks, men det hjälper bara för stunden. Efteråt blir du dubbelt så trött som innan. Du börjar känna dig deprimerad och stresståligheten är nu obefintlig.

Om vi nu tittar på hur detta kommer påverka övriga livet så kan vi tänka oss att:

.. du orkar mindre på jobbet .. hinner mindre .. kanske får gå ned i arbetstid. Och minskad arbetstid leder till sämre ekonomi..

.. du mår sämre och sämre och orkar inte längre umgås med vänner och familj..

.. du isolerar dig, blir ensam vilket leder till ytterligare depression och i värsta fall försöker du trösta dig med spel, godis, alkohol eller andra destruktiva beteenden.

Vi skulle ha kunnat börja i en annan ände, till exempel med olösta familjebråk/konflikter och resultatet skulle bli detsamma.

Det handlar inte om att allt måste vara perfekt utan om att vi måste ta hand om livets alla delar (cirkelns alla fästen) tillräckligt mycket för att fästena inte ska lossna. Det gäller att försöka reparera småskador på fästena i tid, innan de lossnar helt. Var uppmärksam på vilka delar i ditt liv som svajar och laga och lappa i tid innan det är försent. Strunta inte i småtecken. Jobba förebyggande så att varje fäste sitter åtminstone tillräckligt hårt. Sträva inte efter perfektion i någon del. Då riskerar du att glömma bort och försumma andra bitar. Håll cirkeln stabil och glöm för all del inte bort din kropp och själ. Försumma inte det viktigaste du har.

All kärlek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s